Полезные материалы

Рецензія на фільм «Той, що біжить по лезу 2049»

Дія картини розгортається через 30 років після першого фільму. За ці роки встигли з'явитися чергові андроїди, які виконують за людей найнебезпечнішу роботу, репліканти Nexus 8, термін життя яких можна порівняти з людським. Але після найбільшого блекаута значна частина даних була загублена, репліканти змішалися з людьми, і їх виробництво було зупинено. До тих пір, поки нова корпорація «Уоллес" не налагодила випуск Nexus 9 - реплікантів, що не володіють власною волею. У 2049 році новий «біжить по лезу» на ім'я Кей (Райан Гослінг) - співробітник поліції, що знищує втікачів реплікантів, стає володарем інформації, яка ставить під загрозу весь світовий порядок. Щоб розібратися в ситуації він повинен знайти Ріка Декарда (Харрісон Форд), який зник разом з реплікантів Рейчел 30 років тому. Дія картини розгортається через 30 років після першого фільму

Кадр з фільму «Той, що біжить по лезу 2049»

Перший «Той, що біжить по лезу» став для режисера Рідлі Скотта не тільки одним з найважливіших фільмів в житті, але і справжнім довгобудом - він допрацьовував картину більше 20 років і представив остаточну версію тільки в 2007 році. Можливо, й на краще, що в сіквелі він залишився тільки продюсером. Дені Вільнев, що зайняв пост режисера, як ніхто інший вміє тонко копіювати манеру зйомок інших авторів, при цьому не впадаючи в повторення, а розвиваючи і продовжуючи стиль. Його «Полонянки» явно переосмислювався ідеї Девіда Фінчера, а «Ворог» посилався на Лінча. Нового «Того, що біжить по лезу» Вільнев зняв саме так, як зробив би Рідлі Скотт в вісімдесятих. А з урахуванням неоднозначності сприйняття фільму «Чужий: Заповіт», можливо, краще, ніж зняв би Скотт зараз.

І в плані картинки все практично ідеально. Взявши в команду 14-кратного номінанта на «Оскар» оператора Роджера Дікінса, режисер не став надто перегинати з ефектами, а просто розділив картину на кілька кольорових гам. До постійної похмурості першого фільму додався сірий туман, червоні тони радіації і білосніжний фон в фіналі. Тут навіть хочеться кинути банальну фразу «Зараз так не знімають». Дійсно, навмисна неспішність дії, притаманна оригіналу, збереглася і тут. Режисер не перевантажує фільм подіями, а кадри надмірно різким монтажем і кількістю деталей. Він смакує кожен конкретний план і сцену, дозволяючи глядачеві розглянути і емоції героїв, і все дрібниці на тлі. Важливих персонажів в картині теж не так багато, більшість їх передісторій залишається десь за кадром, на першому плані виключно герой Гослінга. І це в черговий раз показує, що Вільнев намагається знайти тонку грань між авторським кінематографом і масовою культурою. Спецефектів на екрані більш, ніж достатньо: є і літаючі автомобілі, і величезні голограми, доповнили нескінченні стенди з рекламою з першого фільму, і навіть постапокаліптічний Лас-Вегас. Але все ж головним чином дія зосереджена на емоціях людей і реплікантів.

Однак важливо розуміти, що новий фільм - не просто сиквел. Це самостійна історія, яка може сприйматися і окремо від оригіналу, майже всі ввідні дані повідомляються глядачеві на самому початку. Просто якщо подивитися исходник, а ще краще додати до нього три короткометражних приквела, опублікованих в інтернеті, - сюжет розкриється набагато повніше і яскравіше. При цьому говорити про якісь сюжетних поворотах досить складно - майже все буде спойлером, кожна лінія має значення. Один з найважливіших питань першої картини розкривається на перших же хвилинах сиквела, але засмучуватися через це просто не буде часу, адже далі непередбачувані події слідують одне за іншим, вводячи нові лінії і регулярно повертаючись до класики. І якщо в якийсь момент розвиток сюжету здасться занадто вже банальним, це означає одне - далі знову все зміниться. Звичайно, не обходиться і без символізму, за який останнім часом лають Рідлі Скотта. Але саме в цьому фільмі біблійні відсилання припадають як не можна до речі. Адже створення реплікантів проводить пряму аналогію з створенням людини, і хто, як не Джаред Лето, повинен зіграти їх творця, явно вважає себе богом на противагу Тайрелу з першої картини, який був швидше інженером.

Так, потрібно враховувати, що новий «Той, що біжить по лезу» не стане таким же новаторським, яким був оригінал. Але не потрібно забувати, що фільм Скотта далеко не відразу став культовим, та ще й кілька разів був сильно перемонтований. Вільнев знімає відразу «наповал», оскільки його історія продовжує вже відбулася легенду. Він обіцяє, що не буде ніяких режисерських і розширених версій. Так, по суті, вони і не потрібні. У «біжить по лезу 2049» і так сказано все. Може трохи менше символізму і філософії, з яких перший фільм складався практично повністю. Зате в сюжет дуже тонко вплетена і любовна лінія, і тема цінності сім'ї. Причому і те і інше показано абсолютно не банально, всіляко уникаючи обридлих стереотипів і, нарешті, повністю розкривши сенс фрази «більше людина, ніж сама людина». Майже три години в кінотеатрі пролітають на одному диханні, і досягнуто це не постійним екшеном, а зачаровує картинкою, філософією, емоційністю, і, звичайно музикою, за яку хочеться окремо подякувати Ханса Циммера і Бенджаміна Уоллфіша, що не йдуть на поводу у амбіцій і не встаючи в картину зайву симфонічність. Вони просто переробили ідеї Вангеліса, що, можливо, теж зараз вже здасться зовсім не новим. Але інакше тут вчинити було просто неможливо. Той рідкісний випадок, коли навіть не доводиться говорити, що сиквел гідний оригіналу, Вільнев в черговий раз доводить, що можна знімати одночасно і розумно, і красиво, і емоційно.

Олексій Хромов

У російському прокаті з 5 жовтня 2017 року

Розклад і покупка квитків на фільм «Той, що біжить по лезу 2049»